Hva er egentlig en personlighetsforstyrrelse

Før jeg begynner å skrive om hvordan det er å slite med en personlighetsforstyrrelse og min hverdag med den diagnosen tenkte jeg at det kanskje er best å fortelle dere hva en personlighetsforstyrrelse egentlig er. For det er en diagnose som mange sikkert har hørt om, men ikke vet så mye om. For det finnes så mange ulike typer av den så derfor tenkte jeg å skrive litt kort om hvilke typer som finnes, hva det innebærer å ha de ulike typene og hvilken diagnose jeg har. Så det kommer altså her.

Først kan jeg starte med å fortelle dere hvilke typer som finnes. Gjør det slik at jeg skriver navnet og hva det vil si å slite med akkurat den typen bak så blir det litt mer systematisk og lettere å forstå. 

- Scizotyp: Veldig sky og mistenksom, få venner, underlige oppfatninger om mye
- Schizoid: Følsomflat, lite behov for samvær med andre, gjør mest ting på egen hånd
- Paranoid: Mistenksom, uforsonlig, fort fiendtlig overfor andre
- Antisosial: Gjentatte lovbrudd, hensynsløs, aggressiv, liten omsorgsevne
- Emosjonelt ustabil (bordeline): Ustabile forhold, ustabile følelser, svingende selvfølelse
- Narsissistisk: Oppblåst selvbilde, selvrettferdig, arrogant, lite empatisk
- Dramatiserende: Teatralsk, dramatiserende, spiller på sex, må være i sentrum for oppmerksomhet
- Unnvikende: Engstelig og hemmet, forsiktig i sin omgang med andre, blir fort forlegen og trekker seg
- Avhengig: Liten tro på å kunne klare seg på egen hånd, klamrer seg til andre, må stadig ha råd og anbefalinger fra andre
- Tvangspreget: Rigid og sta, stort behov for orden og planer, vansker med å delegere til andre, perfeksjonist 
- Blandet personlighetsforstyrrelse: Har ikke mange trekk fra en, men flere trekk fra mange personlighetsforstyrrelser

Det er altså mulig å kjenne seg igjen i mange av punktene, men fra ulik diagnose. Du kan da slite med en blandet personlighetsforstyrrelse. Den diagnosen jeg har fått er Emosjonelt ustabil også kalt bordeline. Det er mange kriterier man må utfylle for å få denne diagnosen og jeg tenkte enkelt og greit å ramse opp de 9 kriteriene. Man må ikke ha alle punktene, men man må ha ganske mange. Jeg er ærlig ikke sikker på hvor mange, men det er slik at man må ha erfart å ha det slik over en lengre periode. 

1. Intensive og ustabile forhold, skiftende mellom innledende idealisering og deretter devaluering. Går raskt inn i forhold, idealiserer vedkommende, dvs, lar seg forføre eller beruse av innledende følelser, reduserer sin sosiale dømmekraft og gjør det motsatte når skuffelser melder seg, ser da bare svart der det før var hvitt

2. Har vansker med å være alene og har sterke følelser knyttet til det å bli forlatt og gjør derfor desperate anstrengelser for å unngå å bli forlatt, eks, lar seg behandle dårlig, underkaster seg, kan gjøre dramatiske og appellerende ting som f.eks å skade seg eller true med å ta livet sitt.

3. Identitetsproblemer: Skiftende selvfølelse, skifter i sin oppfatning av hvem en er, ens mål i livet, vansker med å holde fast på en egen indre kjerne

4. Impulsivitet som kan være selvdestruktiv, dvs, gjøre impulsive ting som kan være skadelig, eks, kjøper ting uten å ha dekning på konto, kjører bil fort og uvørent, tar raske og lite gjennomtenkte beslutninger, impulsiv og skadelig forbruk av alkohol og stoff, ukritisk sex, m,m

5. Selvdestruktive handlinger som selvskading og selvmordsforsøk (for å regulere vonde følelsestilstander)

6. Stadig tilbakevendende følelser av indre tomhet og meningsløshet

7. Stadige humørsvingninger, kan veksle i løpet av dagen mellom eks, intens nedtrykhet og oppstemthet, eller tristhet, bitterhet og sinne

8. Intenst sinne som det er vanskelig å kontrollere, eks, kan kaste ting i veggen, skjelle ut andre, havne i slosskamper

9. Reagerer med mistenksomhet, eller en følelse av å være utenfor seg selv når en er svært stresset 

Så hvis dere leser disse punktene og ser for dere at dere sliter med dette, kan dere prøve å tenke dere hvor vanskelig det faktisk er for de som har disse problemene. Det er ingen dans på roser. Alle har personlighetstrekk på godt og vondt, men en ting skal sies. Om man får en personlighetsforstyrrelse vil det ikke si at man har den for resten av livet. Man kan gå i behandling og lære seg til rett og slett å snu disse personlighetstrekkene. Derfor har jeg troa på at jeg kan klare å komme meg gjennom dette her og bli frisk. Fordi jeg skal starte i behandling nå i slutten av i November så jeg har riktig innstilling og jeg har fått beskjed av mange at jeg virkelig er på god vei til å bli frisk på måten jeg jobber med dette. Jeg har en holdning og motivasjon til å endre på dette så jeg vet at jeg kommer til å klare det. Om det tar flere år så skal jeg bli frisk. Det har jeg bestemt meg for. 

Men da har jeg fortalt dere litt om hva en personlighetsforstyrrelse, de ulike typene og hvilken jeg har så da føler jeg at det blir mer naturlig for meg å begynne å blogge om min hverdag med denne diagnosen. Jeg kommer til å skrive ett innlegg om hvilke av disse trekkene jeg sliter med, kort sagt hvordan det er for meg å leve med bordeline. Så håper dette innlegget ga dere et litt større innblikk i hva denne diagnosen er og hvilke problemer jeg står ovenfor. Mye av det jeg gjør og sier har med diagnosen å gjøre. Det er en del av problematikken, men som sagt så jobber jeg med det :) 

Veronica

04.11.2015 kl.20:37

Jeg har emosjonelt ustabil og engstelig (unnvikende) personlighetsforstyrrelse. Har laget en *hemmelig* gruppe på Facebook for de med personlighetsforstyrrelse :-) si bare ifra om du vil være med i den :-)

Ida

04.11.2015 kl.20:53

Synes det er viktig å få med, at en personlighetsforstyrrelse kan mange ha fått fra noe de har opplevd i oppveksten, traume, mobbing, eller vonde opplevelser de ikke har fått uttrykt.

La vi ta et eksempel på den første du lister opp -> schizotyp: De er sky og veldig mistenksomme, få venner og til tider nokså underlig. Det at de er mistenksomme kan være at de har opplevd å bli såret mye av andre, mye løgn og bedrageri fra mennesker de trodde de kunne stole på, men som ikke visste seg å være å stole på likevel.

Ida

04.11.2015 kl.20:57

P.S!: Jeg kom på noe mer. Det at noen får en personlighetsforstyrrelse, trur jeg bare er en normal adferd som følge av det man kan ha gjennomgått tidligere i livet. Det skjer noe i egen adferd som ikke gjør at de klarer gjøre som før. Alle er ulike, og takler ting på ulik måte, derfor finnes det og ulike typer og symptomer man kan få.

mkde

04.11.2015 kl.21:01

Ida: Ja jeg kunne sikkert skrevet mye mer, men da hadde det liksom blitt veldig mye. Men veldig sant det du sier her.

04.11.2015 kl.21:40

Har en del av de der ulike typene.. den eneste diagnosen jeg fikk var uspesifisert personelighetsforstyrrelse. Sa meg veldig lite men var alt for komplisert å definere meg tydeligvis!

Åse-Line

04.11.2015 kl.21:46

Masse lykke til med behandlingen =) Jeg hadde samme diagnose, men kan si at med behandling og en del tiltak, har jeg klart å bli helt frisk fra personlighetsforstyrrelsen. Så det er mulig! =) Aldri gi opp, det er en tøff reise. Men verdt det!

Anne Marie Grefsrud

04.11.2015 kl.22:04

Jeg har avhengig personlighetforstyrrelse, kan være temmelig slitsomt iblandt.

mkde

04.11.2015 kl.22:48

Anne Marie Grefsrud: ja slitsomt det kan jeg tro

mkde

04.11.2015 kl.22:48

Åse: tusen takk for det :) det var veldig motiverende å høre :) hvor lang tid brukte du på å bli frisk?

mkde

04.11.2015 kl.22:49

Anonym: nei skal ikke være enkelt det der. du får få en ny utredning hvis du ikke er enig

HL Helene

05.11.2015 kl.13:05

Fint at du kan bli frisk! Jeg har også borderline, men jeg har den sammen med andre diagnoser som gjør det komplisert å behandle borderlinen. Jeg skal følge med deg i bloggen din!

mkde

05.11.2015 kl.14:48

HL Helene: Så vondt å høre :( ikke enkelt når man får flere samtidig nei, men du kommer nok til å bli frisk en dag skal du se.

Skriv en ny kommentar:Jeg heter Maren Kristine Dahl Ensrud og er ei 19 år gammel jente som bor for meg selv. Jeg sliter veldig psykisk og skjuler dette mye bak en maske. Det hjelper derfor mye for meg å få skrevet det ut. Derfor blogger jeg. Jeg sliter med depresjon, angst, tvang, selvskading og selvmordstanker. Jeg har det ikke noe godt.

KONTAKT/SPONSING:
marenkri-95@hotmail.com

   • INSTAGRAM
    BLOGGDESIGN    Design av
    Marie Gjernes

    ----------------------    REKLAME


hits